Sałatka z Francji

Chcąc jeść zdrowo, w sklepach zakupuje się większe ilości owoców i warzyw, przeróżne mieszanki sałaty, lecz często nie ma na nie pomysłu. Samo skropienie oliwą wydaje się być mało apetyczne, co wtedy? Można poeksperymentować i sięgnąć po sałatkę z innego kraju – taka sałatka nicejska sprawdzi się jako lunch lub smaczna kolacja.

Zdrowie na talerzu

Jeżeli ktoś kiedyś miałam o diecie czy stałej zmianie nawyków żywieniowych, ten wie, jak istotna jest rola warzyw i ich jak najczęstsze spożywanie. Z ich wykorzystaniem pierwsza na myśl przychodzi zupa lub sałatka. Ta druga zdaje się dla wielu wciąż być nie treściwym posiłkiem, a daniem mordęgą, które kojarzy się ze zbyt małym zaspokojeniem głodu.

Wcale jednak nie musi tak być – odpowiednia proporcja składników i ich różnorodność sprawia, że głód jest skutecznie tłumiony, a organizm otrzymuje potrzebną dawkę witamin i minerałów.

To, co sprawia, że sałata nicejska się wyróżnia, to połączenie warzyw z rybami – niecodzienny dodatek anchois, który w Polsce powoli zyskuje sobie fanów – oraz smakowity sos z musztardą, który kojarzy się z Francją. Niejedna osoba poprosi o dokładkę takiej sałatki.

Składniki:

  • ¼ sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
  • 3 jajka
  • 80 g fasolki szparagowej
  • 160 g tuńczyka z oliwie
  • 4 fileciki anchois
  • 250 g pomidorów
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 10 sztuk czarnych oliwek

Sos:

  • 3 łyżki oliwy extra
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ startego ząbka czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.
Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki.
Przygotować sos (wymieszać energicznie rózgą wszystkie składniki) i polać po sałatce.