Buraki – wartości odżywcze i zastosowanie

Buraki to jedne z najbardziej popularnych warzyw. Do niedawna ich zdrowotne właściwości nie były jednak doceniane. Dziś wiemy, że regularne spożywanie buraków niesie za sobą wiele pozytywnych konsekwencji. Dlaczego warto jeść buraki i co można z nich przyrządzić?

Burak – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Za zdrowotne właściwości buraków odpowiada betaniny czyli ciemny, bordowy barwnik naturalnego pochodzenia. Betanina jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu buraki wykazują silne właściwości antynowotworowe, pomagają również w zachowaniu pięknego, młodego wyglądu i dobrej kondycji skóry. Betanina to także wspaniałe wsparcie układu sercowo-naczyniowego, a regularne spożywanie buraków polecane jest osobom cierpiącym na niedokrwistość. Buraki to doskonałe źródło potasu, dzięki któremu mają duży wpływ na obniżenie ciśnienia we krwi. Warzywa te świetnie wspierają układ moczowy i pokarmowy, pomagają w walce z przewlekłymi zaparciami oraz infekcjami pęcherza i cewki moczowej. Buraki polecane są również osobom cierpiącym na poważne choroby układu krążenia, takie jak choroby cholesterolowe, miażdżyca czy zakrzepica.

Zastosowanie buraków

Buraki najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania zup i wywarów. Barszcz czerwony z buraków jest m.in. typową potrawą wigilijną, która podawana jest z dodatkiem uszek, pierogów lub krokietów. Gorzki barszcz czerwony może być wynikiem złej uprawy buraka – to dlatego warto wybierać warzywa ekologiczne, ze sprawdzonych upraw, które nie zostały nawożone inwazyjnymi preparatami mogącymi zmieniać ich smak.

Buraki stosuje się również do przygotowywania sałatek, surówek i przystawek. Ze względu na swój kolor i bardzo delikatny, lekko słodkawy smak, sok z buraka jest cenionym w kuchni barwnikiem. Jego niewielkie ilości można dodawać do ciast makaronowych lub ciasta na kluski i pierogi, dzięki czemu uzyskujemy wspaniałą, głęboką i wyjątkowo oryginalną barwę najprostszych potraw, które zachwycą nawet największych koneserów pysznego jedzenia.