- Niezawodne uszczelnienia: jak oringi wpływają na wydajność i bezpieczeństwo systemów
- Masaż terapeutyczny: techniki, korzyści i dlaczego warto spróbować
- Maseczki do twarzy: Sekret nawilżającej pielęgnacji
- Technologie drukowania dostosowane do potrzeb kosmetyków
- Olejek arganowy na włosy – jak stosować i jakie daje efekty?
Owoce jagodowe – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Zdrowa i zbilansowana dieta nie może obyć się bez świeżych owoców. Szczególnie w sezonie letnim, kiedy na polskich targowiskach i w warzywniakach pojawiają się sezonowe truskawki, jagody i borówki, warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. Są one nie tylko wyjątkowo pyszne, soczyste i aromatyczne, ale również bardzo zdrowe i obfitujące w witaminy i minerały.
Owoce jagodowe – rodzaje
Wśród polskich owoców jagodowych z pewnością prym wiodą truskawki. Krajowe owoce pojawiają się w czerwcu, a w trakcie najwyższego sezonu kosztują zaledwie kilka złotych. Niezwykle smaczne i wartościowe są czarne jagody, które zazwyczaj możemy znaleźć na targowiskach oraz na stoiskach przy lasach wzdłuż dróg szybkiego ruchu. W marketach i warzywniakach częściej spotkamy hodowlaną wersję jagód – borówki amerykańskie. Latem możemy skusić się również na świeże maliny oraz porzeczki, z których przygotować można wspaniałe syropy, soki, dżemy i powidła.
Owoce jagodowe – wartości odżywcze
Owoce jagodowe są wyjątkowo bogate w witaminy – stanowią wspaniałe źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz pomaga w zwalczeniu chorób wirusowych. Jagody, truskawki i porzeczki zawierają także dużą ilość kwasu foliowego, witaminy, która jest niezwykle ważna w diecie kobiet ciężarnych. Kwas foliowy w pierwszych tygodniach życia płodowego zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej, dlatego o jego dużą ilość w diecie powinny zadbać wszystkie pary starające się o dziecko. Owoce jagodowe zawierają także dużą ilość witamin A oraz E, które razem tworzą tzw. „eliksir młodości” i opóźniają występowanie efektów starzenia się organizmu.
W owocach jagodowych znajduje się duża ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na cały układ sercowo-naczyniowy. Są świetnym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, często obwiniane za występowanie i rozwój nowotworów. Regularne spożywanie owoców jagodowych zapobiega powstaniu miażdżycy i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Owoce jagodowe polecane są również osobom będącym na diecie odchudzającej. Tabela kaloryczna owoce pokazuje, że są one niskokaloryczne. W zależności od rodzaju zawierają od 40 do 50kcal w 100g. Są doskonałą przekąską, składnikiem koktajli i niskokalorycznych deserów, a także kompotów i orzeźwiających lemoniad. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do lodów, galaretek i kruchych wypieków. Jagody i truskawki są nie tylko wyjątkowo smaczne, soczyste i aromatyczne, ale również wyjątkowo zdrowe.