Chronoodżywianie – innowacyjny sposób na zdrowie

Chronodieta to sposób odżywiania, który wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy. Pomimo tego nadal jest raczej mało znanym stylem żywieniowym – niewiele osób wie o jego prostych zasadach, które mogą okazać się przełomowe w walce o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Jej angielska nazwa to chrononutrition. Głównym założeniem chronodiety jest komponowanie posiłków zgodnie z porą dnia.

Chronodieta – założenia

Idea została opracowana przez francuskiego dietetyka, dr. Alaina Delabos a także profesora Jeana Roberta Rapin. Według autorów, jedzenie białek, tłuszczu i węglowodanów o odpowiedniej porze w ciągu dnia sprzyja utrzymaniu zdrowia oraz niskiej masy ciała. Wynika to z faktu, że intensywność trawienia, wchłaniania i innych procesów metabolicznych jest różna w zależności od pory dnia. W diecie zaleca się także utrzymywanie 4-6 godzin przerwy pomiędzy posiłkami. Najbardziej obfity w ciągu całego dnia powinien być pierwszy posiłek, czyli śniadanie, w którym mają znaleźć się wszystkie składniki pokarmowe – białka, tłuszcze i węglowodany. Nie należy natomiast spożywać rano cukrów w żadnej formie – nawet owoców, miodu czy sztucznych słodzików. Obiad powinien być wysokobiałkowy. Poleca się zjeść mięso z dodatkiem warzyw lub kaszy, zaś kolacja powinna być lekkostrawna i niskokaloryczna. Jeśli chodzi o tłuszcze, to do każdego posiłku można dodać ich niewielką ilość, np. w postaci orzechów lub awokado.

Od czego zacząć chronoodżywianie?

Dieta ta jest prosta w przestrzeganiu – wystarczy zapamiętać jej najważniejsze reguły i zgodnie z nimi komponować posiłki. Jeżeli odczuwasz zmęczenie po posiłku, jesz nieregularnie a do tego narzekasz na kiepski sen i masz parę kilogramów do zrzucenia – wypróbuj chronoodżywianie. Dostosowanie chrononutrition do twojego stylu życia nie będzie wymagało wielkich wyrzeczeń ani restrykcji. Wystarczy, że zaplanujesz dokładnie w jakich godzinach będziesz spożywać posiłki, uwzględniając między nimi kilkugodzinną przerwę, a także zwrócisz uwagę na to, które produkty możesz zjeść na śniadanie, które na obiad, a które na kolację. Zadbaj jednak o różnorodność – urozmaicaj potrawy kolorowymi warzywami, dostarczaj pełnowartościowego białka z mięsa i ryb i nie zapominaj o tłuszczu, który możesz spożywać w formie dobrej jakości olejów albo nasion i orzechów. Po jakimś czasie przestrzegania wytycznych zauważysz poprawę trawienia, wyższy poziom energii w ciągu dnia, lepszy sen, a także stopniową utratę wagi.

Jak widać, chronoodżywianie może być świetnym sposobem na zachowanie równowagi w życiu. Regularność w spożywaniu posiłków jest niezwykle istotna dla zachowania szczupłej sylwetki i dobrego samopoczucia. Do tego żywienie jest zgodne z naturalnymi procesami zachodzącymi w organizmie, a nie ma lepszego sposobu na zdrowie, niż słuchanie własnego ciała.