- Niezawodne uszczelnienia: jak oringi wpływają na wydajność i bezpieczeństwo systemów
- Masaż terapeutyczny: techniki, korzyści i dlaczego warto spróbować
- Maseczki do twarzy: Sekret nawilżającej pielęgnacji
- Technologie drukowania dostosowane do potrzeb kosmetyków
- Olejek arganowy na włosy – jak stosować i jakie daje efekty?
Bomba witaminowa wprost z domowej wyciskarki.
Najlepsze i najzdrowsze przepisy na świeżo wyciskane soki z domowej wyciskarki wolnoobrotowej.
W obecnych czasach wyciskarka wolnoobrotowa gości niemal w każdym polskim domu, którego domownicy stawiają na zdrowie i domowe wyroby. Prosta w obsłudze, łatwa w czyszczeniu pozwala na uzyskanie przepysznych soków przebijających o głowę wszystkie dostępne w sklepach produkty. Dodatkowo pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy poprzez znaczne obniżenie potrzeby kupowania gotowych napojów. Pomysłów jest mnóstwo, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Owocowe, warzywne, mieszane, do wyboru do koloru. Poniżej kilka przepisów na zdrowe, kolorowe soki.
Bomba witaminowa
Składniki:
– dwie dojrzałe pomarańcze
– pół cytryny
– dwie połówki brzoskwini z puszki
– ćwiartka świeżego ananasa
– banan
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyj, obierz ze skórki i usuń białą błonę. Ananasa obierz ze skóry i usuń korzeń, następnie pokrój w średnią kostkę. Banana obierz ze skóry, odkrój końcówki i przekrój na pół. Przeciśnij wszystkie składniki przez wyciskarkę. Przepis pozwala na przygotowanie czterech porcji gęstego, pełnego zdrowia soku, który dodaje energii i witalności.
Zielone orzeźwienie
Składniki:
– dwie dojrzałe pomarańcze
– dwa dojrzałe kiwi
– pół szklanki świeżych liści szpinaku
Wszystkie składniki dokładnie opłucz. Pomarańcze obierz ze skóry i usuń białą błonę powodującą gorycz. Kiwi obierz ze skóry i przeciśnij przez wyciskarkę wraz z pomarańczami i szpinakiem. Powstaną dwie szklanki zielonego eliksiru o wysokiej zawartości witaminy C.
Pomarańczowa przygoda
Składniki:
– dwie dojrzałe pomarańcze
– dwa średnie jabłka
– cztery marchewki
– gruszka
Wszystkie składniki dokładnie umyj i osusz. Pomarańcze obierz ze skóry, pozbądź się również białych błon powodujących gorycz. Jabłka przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Marchewki obierz ze skóry i odetnij końcówki. Gruszkę przekrój na cztery i usuń gwiazdo nasienne. Przeciśnij wszystkie składniki przez wyciskarkę na wolnych obrotach z sitkiem o drobnych oczkach – to cztery porcje soku w typie multiwitaminy.