- Niezawodne uszczelnienia: jak oringi wpływają na wydajność i bezpieczeństwo systemów
- Masaż terapeutyczny: techniki, korzyści i dlaczego warto spróbować
- Maseczki do twarzy: Sekret nawilżającej pielęgnacji
- Technologie drukowania dostosowane do potrzeb kosmetyków
- Olejek arganowy na włosy – jak stosować i jakie daje efekty?
Sałatka z Francji
Chcąc jeść zdrowo, w sklepach zakupuje się większe ilości owoców i warzyw, przeróżne mieszanki sałaty, lecz często nie ma na nie pomysłu. Samo skropienie oliwą wydaje się być mało apetyczne, co wtedy? Można poeksperymentować i sięgnąć po sałatkę z innego kraju – taka sałatka nicejska sprawdzi się jako lunch lub smaczna kolacja.
Zdrowie na talerzu
Jeżeli ktoś kiedyś miałam o diecie czy stałej zmianie nawyków żywieniowych, ten wie, jak istotna jest rola warzyw i ich jak najczęstsze spożywanie. Z ich wykorzystaniem pierwsza na myśl przychodzi zupa lub sałatka. Ta druga zdaje się dla wielu wciąż być nie treściwym posiłkiem, a daniem mordęgą, które kojarzy się ze zbyt małym zaspokojeniem głodu.
Wcale jednak nie musi tak być – odpowiednia proporcja składników i ich różnorodność sprawia, że głód jest skutecznie tłumiony, a organizm otrzymuje potrzebną dawkę witamin i minerałów.
To, co sprawia, że sałata nicejska się wyróżnia, to połączenie warzyw z rybami – niecodzienny dodatek anchois, który w Polsce powoli zyskuje sobie fanów – oraz smakowity sos z musztardą, który kojarzy się z Francją. Niejedna osoba poprosi o dokładkę takiej sałatki.
Składniki:
- ¼ sałaty lodowej lub 1 sałata rzymska
- 3 jajka
- 80 g fasolki szparagowej
- 160 g tuńczyka z oliwie
- 4 fileciki anchois
- 250 g pomidorów
- ½ małej czerwonej cebuli
- 10 sztuk czarnych oliwek
Sos:
- 3 łyżki oliwy extra
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ startego ząbka czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Sałatę umyć i osuszyć. Sałatę lodową pokroić w kostkę, liście sałaty rzymskiej można pokroić lub ułożyć w całości na półmisku.
Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie.
Dodać ugotowaną fasolkę szparagową, tuńczyka, fileciki anchois i pokrojone pomidory. Dodać cienko pokrojoną czerwoną cebulę oraz czarne oliwki.
Przygotować sos (wymieszać energicznie rózgą wszystkie składniki) i polać po sałatce.