Szybki i zdrowy obiad

Wielu z nas uwielbia gotować. Przygotowywanie różnorodnych dań, właściwe ich podawanie oraz eksperymentowanie w kuchni to prawdziwa sztuka i rzeczywiście często mówi się o „sztuce kulinarnej”. Gotowanie wszystkiego od początku, krok po kroku, może jednak być męczące i zabiera bardzo dużo czasu. W tygodniu nie zawsze zaś możemy sobie na to pozwolić biorąc pod uwagę długi czas pracy, dojazdów i inne codzienne obowiązki. To wszystko sprawia, że na gotowanie nie mamy czasu albo jesteśmy zbyt wyczerpani aby wymyślać i testować nowe przepisy. Często więc idziemy na łatwiznę zamawiając dania typu fastfood lub kupując w sklepie gotowe posiłki. Te najczęściej nie są wartościowe dla naszej diety, często zawierają konserwanty i wzmacniacze smaku. Zdarza się również, że w ogóle pomijamy zjedzenie wartościowego obiadu zastępując go przekąskami i słodyczami. To spore obciążenie dla naszego układu pokarmowego i organizmu.
Warto znać podstawowe przepisy i wiedzieć, że nawet mając mało czasu możemy samodzielnie przygotować pełnowartościowe i pyszne danie. Ułatwią nam to mrożone warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Kupując je, nie tracimy czasu na czynności takie jak krojenie, mycie ponieważ produkt jest gotowy do użycia. Kurczak z warzywami to właśnie pyszny przepis na danie w 30 minut.

Składniki

Do przygotowania tego dania potrzebujesz takich składników jak: pół kilograma piersi kurczaka, olej do smażenia, paczka ulubionych mrożonych warzyw, dwie łyżki przyprawy do kurczaka, pół szklanki wody, pół kostki mięsnej oraz łyżka suszonych ziół prowansalskich.

Wykonanie

Przygotowania zacznij od umycia mięsa, pokrojenia go w kostkę i obtoczenia w przyprawach. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć nań kurczaka i usmaż. Dodaj ulubione mrożone warzywa i wodę a następnie duś pod przykryciem przez dziesięć minut. Dodaj kostkę mięsną i zioła, duś na małym ogniu przez kolejne dziesięć minut.
To danie możesz podawać z ulubionymi dodatkami takimi jak gotowane ziemniaczki, ryż, frytki, bagietka posmarowana masłem. Potrawę możesz podać także z rozmaitymi surówkami.