Pierogi ruskie bezglutenowe – jak zrobić?

Większość najsmaczniejszych potraw zakłada użycie mąki pszennej, ale jeżeli Ty nie możesz z różnych powodów spożywać glutenu, koniecznie musisz wypróbować dosyć łatwy przepis na pierogi ruskie bezglutenowe! Smakują one zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są bardzo sycące i wspaniale wyglądają na talerzu! Pamiętaj, że ciasto bezglutenowe nigdy nie będzie miało takiej struktury, jak to przygotowane z mąki pszennej – wynika to z tego, że jest mniej elastyczne, ale mimo wszystko daje się kształtować wałkować i sklejać, także do dzieła!

Pierogi ruskie bezglutenowe – jaka mąka będzie najlepsza?

Swoje bezglutenowe pierogi możesz przygotować z mąki ryżowej, z mąki gryczanej, owsianej lub sorgo. Dodaj również skrobię ziemniaczaną, tapiokę lub skrobię kukurydzianą. Oczywiście potrzebny będzie Ci olej, cebula i biały ser a także ziemniaki. Najpierw powinieneś przygotować nadzienie i wymieszać starannie wszystkie składniki, a następnie wziąć się za przygotowanie ciasta. Ciasto można wyrabiać na stolnicy robotem planetarnym lub ręcznie. Zanim powstanie plastyczne ciasto, które jest gładkie i ma przyjemną konsystencję, musisz często dolewać większą ilość wody i bardzo długo wyrabiać masę, dlatego użycie robota będzie w tym momencie bardzo praktycznym rozwiązaniem!

Na co uważać podczas wyrabiania ciasta?

Jeżeli będziesz wyrabiać ciasto niezbyt starannie i w pośpiechu, lub nie będziesz miał odpowiedniego narzędzia, czyli robota kuchennego, wówczas wyrabianie ciasta będzie dla Ciebie nieco trudniejsze zadanie, choć oczywiście nie niemożliwe! Gdy nie możesz jeść glutenu lub ktoś z Twojej rodziny nie powinien go spożywać, ale lubicie pierogi bezglutenowa wersja jest jak najbardziej w zasięgu Twoich możliwości! Pierogi ruskie, zarówno te bezglutenowe jak i te z glutenem możesz mrozić. Pamiętaj, że ich trwałość to około 3 tygodnie w zamrażarce. Po tym czasie delikatne ciasto będzie popękane i niemożliwe będzie ugotowanie pierogów, tak aby podać je na stół.